Humle

Alll världens humle

Admiral
Ny högalfasort som är framtagen vid Wye College som ett komplement till Target. Admiralmognar cirka en vecka innan Target och ger en rikligare skörd i termen alfasyra per hektar. Den växer kraftigt och ymnigt ochproducerar små, kompakta kottar som lätt plockas av maskiner. Lagringståligheten av alfasyranär något bättre än den hos Target.
Tidiga provbryggningar har visat att den kan utmana andra högalfasorter som bitterhumle och kommer säkert att bli lika mångsidig som Target.
Används till: Främst som bitterhumle men även som del i aromgivor.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 11–16 %.
Total mängd oljor: 1,0–1,7 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
Ersättare: Target, Northdown och Challenger. 

Amarillo
En ny sort som upptäcktes som en mutation av en odlare och produceras nu i små mängder av Hop Union. Karaktäriseras av medium till hög alfasyrahalt och låg nivå av cohumulone, colupulone och humulene. Liknar Cascade i
aromen. Preliminära rapporter från bryggare har varit positiva.
Används till: Passar såväl till arom- som till bittergivor i amerikanska ale och IPA.
Arom/smak: Citrus, kryddig, blommig med distinkt grapefruktarom.
Alfasyra: cirka 6,5-9 %.
Total mängd oljor: 0,9–1,1 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
Ersättare: Cascade och Centennial.

Aquila
En nyutvecklad sort från Idaho Experiment Station året 1987. Aquila har vissa aromatiska egenskaper. Användningen är inte speciellt utbredd. Påminner om Cluster.
Används till: Närhelst en moderat högalfasort med viss arom önskas.
Arom/smak: Inga uppgifter.
Alfasyra: cirka 6–8 %.
Total mängd oljor: 1,5 ml/100 g.
Lagringstålighet: Dålig lagringstålighet,40 % av alfasyran kvar efter 4 månader i 20°C.
Ersättare: Cluster.

Aurora
En slovensk humlesort som är en korsning av Northen brewer och jugoslavisk vildhumle. Liknar Northen brewer i karaktären. Aurora tillhör gruppen ”super styrians” tillsammans med Ahil, Apolon och Atlas och kom ut på marknaden tidigt på 70-talet som ett komplement till Styrian golding. Ingen av dessa humlesorter är dock släkt med Styrian
golding. Aurora är den av de fyra ”super styrians” som har bäst aromatiska kvalitéer.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Viss svartvinbärston och en
”europeisk” arom.
Alfasyra: cirka 10–12 %.
Total mängd oljor: 1,1–1,8 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket bra lagringstålighet, 70–75 % av alfasyran kvar efter 6 månader vid 20 °C.
:Ersättare Styrian golding och Northen brewer.

Backa
En gammal jugoslavisk humlesort som ger en liten skörd. Bra aromatiska egenskaper som påminner om europeiska nobla sorter. På senare år har alfasyrahalten sjunkit till nivåer under 1,0 %.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: <3 %.
Total mängd oljor: 0,4–1,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Bra lagringstålighet, 67 % av alfasyran kvar efter 6 månader vid 20 °C.
Ersättare: Ingen uppgift.

Banner
Liknar Aquila och Cluster med måttlig men trevlig arom. Ger en god skörd.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 8,4–13 %.
Total mängd oljor:T 2,2 ml/100 g.
Lagringstålighet: Dålig lagringstålighet, 43 % av alfasyran kvar efter 6 månader i 20 °C.
Ersättare: Aquila och Cluster

Boor
En ny tjeckisk humle med anor från Northen brewer och Saaz med fina aromatiska kvalitéersom påminner om Hallertau mittelfrüh.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 5–9 %.
Total mängd oljor: 0,9–1,2 ml/100 g.
Lagringstålighet: Okänd.
Ersättare: Northen brewer och Saaz.

Bramling cross
Skapad 1927 av professor Salmon vid Wye från sorten Bramling (en av de traditionella golding-sorterna) korsad med en hanplanta av Manitoba (kanadensisk) vildhumle. Anledningen var behovet av humlesorter toleranta mot sjukdomen Verticillium wilt i England. Odlas främst i Kent och Sussex. Den mognar tidigt och ger en god skörd. Den lite speciella
"amerikanska" aromen blev inte populär bland bryggarna då, men den upplever idag en renässans till specialöl typ julöl.
Bramling cross används främst till bittergivor och då bara i en liten del av humlesammansättningen.
Den kan också användas för att ge en intressant, fruktig, svart vinbärs och citruskaraktär i traditionella ale. Om den används som torrhumle i sekundärjäsningen kan slutresultatet bli ganska lyckat.
Används till: Som del i en humlesammansättning för beskan eller till smak och arom i traditionella ale eller julöl. Passar även i ESB, bitter och pale ale.
Arom/smak: Mild fruktig arom med drag av svart vinbär och citrus.
Alfasyra: cirka 4,5-8 %.
Total mängd oljor: 0,7–1,2 ml/100 g.
Lagringstålighet: Rimlig lagringstålighet, 60–70 % av alfasyran kvar efter 6 månader i 20°C.
Ersättare: East Kent golding, Progress, och Whitbread golding variety. Brewer’s gold
Ett syskon till, och liknande, Bullion men mognar tidigare och är mer motståndskraftig mot sjukdomar. Sorten härstammar från Prof. Salmon i England och är en korsning mellan engelsk och vild kanadensisk humle. Kraftig
engelsk karaktär.
Används till: Som bitterhumle i engelska ales, speciellt till mörka, starka och välhumlade exempel.
Arom/smak: Kraftig, fruktig, kryddig, tung humlearom med inslag av svartvinbär.
Alfasyra: cirka 6–9 %.
Total mängd oljor: 1,8–2,2 ml/100 g.
Lagringstålighet: Väldigt dålig lagringstålighet.
Ersättare: Bullion.

Bullion
Gammal engelsk sort. Odlas sedan 1919 från en Manitoba (kanadensisk) honplanta och enengelsk hanplanta. Aningen resistent mot sjukdomar. Liknar Brewer’s gold. En av de först odlade sorterna i Oregon. Den har en kryddig, intensiv arom som bör regleras med åtminstone 60 minuters kok.
Används till: bittergivor speciellt till stout och
mörka ale.
Arom/smak: Stark, intensiv kryddig med
svart vinbärston.
Alfasyra: cirka 6–11 %.
Total mängd oljor: 2,0–3,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Dålig lagringstålighet. 40–
50 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Northen brewer, Brewer’s gold
och Galena.
Cascade
Introducerad 1972 från OSU (Corvallis; Oregon)
och är en korsning mellan Fuggles och
ryska Serebrianker. Väldigt populär aromhumle
med distinkt, kryddig, blommig doft och citruskaraktär
i smaken.
Används den som bitterhumle ger den en
tydlig grapefruktaktig beska och även smak.
All världens humle
Sidan 4 av 15
Senare smakhumlegivor kan också resultera i
grapefrukttoner.
Används till: Passar till alla amerikanska öltyper
och även i modernare tolkningar av klassiska
europeiska öltyper såsom porter, Dortmunder
export och engelsk brown ale. Används
främst till arom och smak men förekommer
även som bitterhumle. Passar bra till
torrhumling.
Arom/smak: Citrus (grapefrukt), kryddig,
blommig och angenäm.
Alfasyra: cirka 4–8 %.
Total mängd oljor: 0,8–1,5 ml/100 g.
Lagringstålighet: Dålig lagringstålighet. 48–
52 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Centennial och Amarillo.
Centennial
En relativt ny humlesort som är släppt 1990
av Zimmerman vid Prosser, Wash. Kallas
ibland för supercascade och har tydliga drag
av sin kusin.
Används till: Kan användas till aromgivor
med en tydlig cascadelik karaktär men används
kanske bäst som bitterhumle tillsammans med
Cascade till aromen i mörkare amerikanska ale
och mikrobryggda lageröl.
Arom/smak: Stark, rik, flagrant, kryddig cascadelik
arom med tydliga inslag av citrus
(grapefrukt).
Alfasyra: cirka 8–11,5 %.
Total mängd oljor: 1,5–2,3 ml/100 g.
Lagringstålighet: God lagringstålighet. 60–
65 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Cascade och Amarillo.
Challenger
Challenger släptes kommersiellt 1972 och är
en storasyster till Northen brewer korsad med
en downy mildew resistent hanplanta. Den är
också en kusin till Target. Det är en bra humlesort
i dubbel bemärkelse med goda aromatiska
kvalitéer och hyfsat hög alfasyrahalt. Karaktären
är fruktig, nästan parfymmatisk, med
kryddiga övertoner vilket gör den till en mångsidig
humlesort som passar till nästan alla typer
av öl. Den blandar sig väl med andra engengelska
sorter och används ibland även till
torrhumling.
Används till: Passar utmärkt som bitter- och
aromhumle till engelska ale såsom porter, stout,
ESB och bitter.
Arom/smak: En fin fruktig, parfymmatisk
doft med kryddiga inslag.
Alfasyra: cirka 7–10 %.
Total mängd oljor: 1,0–1,7 ml/100 g.
Lagringstålighet: God lagringstålighet. 70–
85 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Target, Perle och Northen brewer.
Chelan
Chelan är en högalfasort som också har en
hög nivå av betasyra. Den är en dotter till Galena
och släptes ut på marknaden 1994. Analysdata
är väldigt lik Galena fast de flesta värden
är aningen högre för Chelan och lagringståligheten
är lika god.
Används till: Närhelst en högalfasort önskas
till beskan.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: 13,0–15,5 %.
Total mängd oljor: 1,5–1,7 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket bra lagringstålighet.
85–90 % av alfasyran kvar efter 6 månader
i 20 °C.
Ersättare: Galena.
Chinook
Framtagen 1985 som högalfasort.
Chinook har en jordig arom som upplevs
positivt. Den liknar Galena, är en släkting till
golding och är mottaglig mot sjukdomen
downy mildew.
Används till: Närhelst en högalfasort önskas
till beskan men kanske bäst till porter och stout.
Arom/smak: Kraftig, jordig, kryddig arom.
Alfasyra: cirka 11–14 %.
Total mängd oljor: 1,5–2,5 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
Ersättare: Galena.
Cluster
Den äldsta, ännu odlade, amerikanska humlesorten.
En klassisk bitterhumle. Troligen en
All världens humle
Sidan 5 av 15
korsning mellan inhemska amerikanska och
europeiska sorter.
Nyligen gick Galena om i popularitet men
Cluster är trots det en av de mest använda i
amerikansk bryggning.
Cluster har en ren bitterhet med en viss
skarphet och excellent lagringsförmåga.
Används till: Bittergivor i amerikanska ale.
Arom/smak: Kraftig, påträngande.
Alfasyra: cirka 5–8,5 %.
Total mängd oljor: 0,4–0,8 ml/100 g.
Lagringstålighet: God lagringstålighet. 70–
85 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Galena.
Columbia
Syskon till Willamette men med aningen högre
alfasyra. Introducerades 1976 och ofta utbytt
mot Fuggle.
Används till: Både till beska och till
arom/smak.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 5–6 %.
Total mängd oljor: Ingen uppgift.
Lagringstålighet: Ingen uppgift.
Ersättare: Fuggle.
Columbus
En ny amerikansk bitterhumle med mycket
hög alfasyrahalt liknande Centennial men med
en något mer örtig karaktär. Kallas också för
Tomahawk.
Trevlig arom och smak. Används mest för
sitt alfasyrainnehåll men också för det höga
humleoljeinnehållet.
Används till: Främst till bittergivor speciellt
till India pale ales.
Arom/smak: Mild, härlig med visst ”bett”.
Alfasyra: cirka 14–16 %.
Total mängd oljor: 1,5–2,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Ingen uppgift.
Ersättare: Liberty, M:t Hood och Hallertauer
mittelfrüh.
Crystal
Framavlad i USA för att ersätta importerade
nobla humlesorter.
Det är en blandning av tre sorter: Cascade,
Brewer’s gold och Early green.
Crystal har en karaktär som påminner om
Hallertauer med en trevlig, blommig smak och
en parfymaktig arom som passar bra i lageröl.
Det är främst en aromsort men som även ger
en välbalanserad beska om den används i tidiga
givor. Passar bra att torrhumla med.
Används till: Aromhumle till lageröl.
Arom/smak: Mild, trevlig, blommig arom
med inslag av parfym.
Alfasyra: cirka 2–4,5 %.
Total mängd oljor: 1,0–1,5 ml/100 g.
Lagringstålighet: Dålig lagringstålighet. cirka
50 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Liberty, M:t Hood och Hallertauer.
East Kent golding
Detta är den goldinghumle som anses vara
den bästa och odlas i östra Kent. Golding är
den primära engelska humlesorten med rötter
tillbaks till 1790.
Kan användas till beska såväl som till smak
och arom (även torrhumling) i brittiska ale där
dess blommiga arom har gett fin karaktär.
Golding har en typisk engelsk arom.
Används till: Bitterhumle såväl som smak
och arom (även torrhumling) till pale ale, bitter,
stout och porter.
Arom/smak: Blommig, kryddig, jordig, rund
och mild och lite söt.
Alfasyra: cirka 4–7 %.
Total mängd oljor: 0,6–1,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: God lagringstålighet. 65–
80 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Styrian golding, Fuggle och Willamette.
Eastwell golding
Ursprungligen odlad i Eastwell Park, nära
Ashford, Kent, England runt 1889. Nära föreställande
andra typer av engelsk golding.
Används till: Bitterhumle såväl som smak
och arom (även torrhumling) till pale ale, bitter,
stout och porter.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 5–7 %.
All världens humle
Sidan 6 av 15
Total mängd oljor: 1,5 ml/100 g.
Lagringstålighet: God lagringstålighet, 70 %
av alfasyran kvar efter 6 månader i 20 °C.
Ersättare: East Kent golding.
Elsasser
En gammal fransk humlesort som ger liten
skörd. Odlas i Alsace regionen men är inte
särskilt utbrett.
Elsasser har en nobel europeisk arom.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: <2 %.
Total mängd oljor: 0,3–1,1 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig till god lagringstålighet,
63 % av alfasyran kvar efter 6 månader
i 20 °C.
Ersättare: Tardif de Bourgogne.
Eroica
Eroica är en högalfasort som utvecklades efter
Galena och är en släkting till Brewer’s gold.
Den mognar sent och har en dålig
lagringstålighet.
Smaken har en kraftig engelsk karaktär.
Används till: Beska i mörka engelska ale.
Arom/smak: Ren, typisk ”engelsk” smak och
arom.
Alfasyra: cirka 9–14 %.
Total mängd oljor: 0,9 ml/100 g.
Lagringstålighet: God till mycket god lagringstålighet,
77 % av alfasyran kvar efter 6
månader i 20 °C.
Ersättare: Northen brewer och Galena.
First gold
En dvärghumle med en fin, attraktiv, engelsk
Golding karaktär men med högre alfasyrahalt
än vad som är vanligt hos aromhumle.
De första provbryggningarna med First
gold talar om en mycket angenäm arom och
balanserad beska som gör den lämplig till både
beska, arom och torrhumling i framförallt ale.
Används till: Både till beska, smak och arom i
t.ex. ESB och engelsk bitter. Passar även till
torrhumling.
Arom/smak: Blommig, fruktig och aningen
kryddig.
Alfasyra: cirka 6–9 %.
Total mängd oljor: 0,7–1,5 ml/100 g.
Lagringstålighet: Väldigt bra lagringstålighet.
Ersättare: East Kent golding och andra goldingvarianter.
Fuggle
Ursprungligen är Fuggle utvecklad i England
av Mr Richard Fuggle of Brenchley 1875, och
odlas traditionellt både i grevskapet Kent och
Sussex. Fuggle är också Amerikas äldsta
aromhumle och trivs bra i kall väderlek. Den
är resistent mot sjukdomen downy mildew.
Det är en aromhumle, som blivit en av
världens populäraste och mångsidigaste till ale,
med mild, kryddig, lite fruktig och träig arom.
Fuggle är vanlig i engelska ale och ger en
komplett engelsk karaktär om den används
ensam men paras ofta med East Kent golding
för att få en rundhet och fyllighet. På senare
tid har det dock ofta hänt att den drabbats av
sjukdomen Verticillium wilt och på många håll
blivit nästan omöjlig att odla och därför ersatts
av nyare varianter.
Fuggle odlas också i Slovenien under namnet
Styrian golding och har där fått en egen
karaktär.
Används till: Sena givor eller som torrhumle i
engelsk bitter, pale ale och porter. Kan även
användas som bitterhumle.
Arom/smak: Mild, kryddig, gräsig, blommig,
”träig” och lite fruktig.
Alfasyra: cirka 3,5–6 %.
Total mängd oljor: 0,7–1,4 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
60–65 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Willamette, och Styrian golding.
Galena
Utvecklad ur Brewer’s gold plantor av R.R..
Romanko vid University of Idaho 1978.
Galena står för hälften av all bitterhumle i
USA och är en mycket populär humle för
bryggeriindustrin. Den är dock fortfarande
nästan helt okänd bland många hembryggare.
Den har en ren, icke påträngande, bitterhet
som gör den lämpad till nästan vilken öltyp
som helst och har en av de bästa lagringsförmågorna
av alla humlesorter.
All världens humle
Sidan 7 av 15
Används till: Som bittergiva i de flesta öltyper,
särskilt de engelska men även de amerikanska.
Arom/smak: Stark ”engelsk” smak med inslag
av viss citrusarom.
Alfasyra: cirka 11–14 %.
Total mängd oljor: 0,9–1,2 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket bra lagringstålighet.
85–90 % av alfasyran kvar efter 6 månader
i 20 °C.
Ersättare: Challenger, Northen brewer, Eroica
och Cluster.
Golden star
Golden star odlas endast kommersiellt i Japan
som en aromhumle.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 4,4–6,7 %.
Total mängd oljor: 0,5–1,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Bra lagringstålighet. 64 %
av alfasyran kvar efter 6 månader i 20 °C.
Ersättare: Ingen uppgift.
Green bullet
En högalfasort från Nya Zeeland.
Används till: Bitterhumle.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 9–11 %.
Total mängd oljor: 0,5–1,1 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket god lagringstålighet.
78 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Ingen uppgift.
Hallertauer
Hallertau är Europas största humleodlingsområde
och ligger mellan München och Nürnberg
i hjärtat av Bayern. Från denna region
kommer typer som Hersbrücker, Northen
brewer, Hallertau tradition, Hallertau mittelfrüher
och även en som enbart heter Hallertauer
och är ursprunget till den amerikanska
Hallertauhumlen.
Hallertauer räknas till en av de ursprungliga
nobla humlesorterna. Gemensamt för dessa
humletyper är att de traditionellt är populära,
typiska, tyska sorter med fin arom och låg alfasyrahalt.
De är också mottagliga för sjukdomarna
wilt och downy mildew. Ibland förväxlas
Hersbrücker med Hallertauer men dessa
båda humlesorter är två olika som man bör
skilja på.
Används till: Passar till beska såväl som smak
och arom till olika sorters lager, tysk pilsner,
bocköl, veteöl och de flesta typer av amerikansk
öl.
Arom/smak: Mycket mild, trevlig örtig karaktär
med utmärkta bitter- och aromkvalitéer.
Aningen blommig med viss kryddighet.
Alfasyra: cirka 3–6 %.
Total mängd oljor: 0,6–1,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket god lagringstålighet.
Ersättare: M:t Hood, Liberty, Crystal, Hallertauer
tradition, Hallertauer mittelfrüher och
Ultra.
Hallertau mittelfrüher
Hallertau är Europas största humleodlingsområde
och ligger mellan München och Nürnberg
i hjärtat av Bayern. Från denna region
kommer typer som Hersbrücker, Northen
brewer, Hallertau tradition och även en som
enbart heter Hallertauer och är ursprunget till
den amerikanska Hallertauhumlen. Hallertau
mittelfrüher är också en ättling till denna ursprungliga
Hallertauhumle liksom Hallertau
tradition och räknas till en av de ursprungliga
nobla humlesorterna.
Gemensamt för dessa humletyper är att de
traditionellt är populära, typiska, tyska sorter
med fin arom och låg alfasyrahalt. Dom är
också mottagliga för sjukdomarna wilt och
downy mildew.
Används till: Passar till beska såväl som smak
och arom till olika sorters lager och de flesta
typer av amerikansk öl.
Arom/smak: Trevlig, kryddig, ”nobel”, mild
och fin arom med vissa drag av örter.
Alfasyra: cirka 3–5,5 %.
Total mängd oljor: 0,7–1,3 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
50–60 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: M:t Hood, Liberty, Crystal, Hallertauer
tradition, Ultra och Hallertauer.
All världens humle
Sidan 8 av 15
Hallertau tradition
Hallertau är Europas största humleodlingsområde
och ligger mellan München och Nürnberg
i hjärtat av Bayern. Från denna region
kommer typer som Hersbrücker, Northen
brewer, Hallertau mittelfrüher och även en
som enbart heter Hallertauer och är ursprunget
till den amerikanska Hallertauhumlen. Hallertau
tradition är också en ättling till denna
ursprungliga Hallertauhumle liksom Hallertau
mittelfrüher och räknas till en av de ursprungliga
nobla humlesorterna.
Gemensamt för dessa humletyper är att de
traditionellt är populära, typiska, tyska sorter
med fin arom och låg alfasyrahalt. Dom är
också mottagliga för sjukdomarna wilt och
downy mildew.
Används till: Passar till beska såväl som smak
och arom till olika sorters lager och de flesta
typer av amerikansk öl.
Arom/smak: Mild och fin arom som påminner
om Hallertau mittelfrüher.
Alfasyra: cirka 3–5,5 %.
Total mängd oljor: 1,0–1,4 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
50–60 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: M:t Hood, Liberty, Crystal, Hallertauer
mittelfrüher, och Ultra.
Herald
Den första högalfasorten i dvärgformat med
acceptabla smakegenskaper.
Vid provbryggningar har smak- och beskabalansen
visat sig vara någorlunda bra.
Denna sort lämpar sig bäst som bitterhumle
i tidiga givor och kanske som ersättare till
humlesorter avsedda för dubbla ändamål i de
flesta typer av öl.
Används till: Främst som bitterhumle.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 11–13 %.
Total mängd oljor: 1,0–1,9 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket god lagringstålighet.
Ersättare: Ingen uppgift.
Hersbrücker
Hersbrücker är en av Tysklands viktigaste
aromhumle och kommer från Hallertauregionen.
Den är ”torrare” och kryddigare än Hallertauer.
Det är en väldigt delikat aromhumle
som på grund av sin friska karaktär lämpar sig
bäst till lageröl men det finns också exempel
på lättare engelska ale där man till viss del använder
sig av Hersbrücker.
Plantan klättrar inte så bra som andra
humlesorter och är mottaglig för downy
mildew. Den ger en sen skörd.
De senaste åren har Hersbrücker gett en
extremt låg alfasyrahalt (1–2 %) vilket har
medfört att odlare och bryggare börjat leta efter
andra humlesorter som ersättning.
Används till: Sena givor till alla typer av tysk
öl som lager, pilsner, veteöl och weizenbock.
Kan även användas som del av bitterhumle.
På senare år har den gett en låg alfasyrahalt
som gör att den kanske inte lämpar sig som
bitterhumle.
Arom/smak: Torr och kryddig, mild, ”nobel”
och jordig.
Alfasyra: cirka 1–5 %.
Total mängd oljor: 0,5–0,9 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
55–65 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Hallertauer, Hallertau mittelfrüher,
Hallertau tradition, M:t Hood och Strisselspalt.
Horizon
Utvecklad i Oregon 1970 och är halvsyster till
Nugget. En humlesort med god potential med
ett medium alfasyrainnehåll och bra arom.
Kan användas både som bitterhumle som
aromhumle.
Används till: Både ale och lageröl.
Arom/smak: Trevligt ”humlearomatisk”.
Alfasyra: 11,0–13,0 %.
Total mängd oljor: 1,5–2,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
Ersättare: Magnum
All världens humle
Sidan 9 av 15
Liberty
Introducerad 1991 och namngiven efter
Gulfkriget.
Liberty är lik M:t Hood och tysk humle
och är avlad från Hallertau mittelfrüh. Den
har en utsökt arom, aningen blommig och
fruktig och skulle kunna klassas som en traditionell
nobel sort.
Används till: Sena givor i amerikanska lager
och tyska ale.
Arom/smak: Mild och fin, aningen blommig
och fruktig med viss kryddighet.
Alfasyra: cirka 2,5–6 %.
Total mängd oljor: 0,6–1,2 ml/100 g.
Lagringstålighet: Dålig lagringstålighet. 35–
55 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Hallertauer, M:t Hood och Crystal.
Lublin
Polsk humle som är besläktad med Saaz. Har
en förfinad, kryddig smak.
Används till: Pilsner.
Arom/smak: Mild och typiskt ”nobelt” kryddig
och örtig.
Alfasyra: cirka 3–5 %.
Total mängd oljor: 0,7–1,2 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket dålig lagringstålighet,
40–55 % av alfasyran kvar efter 6 månader
i 20 °C.
Ersättare: Saaz.
Magnum
Detta är Tysklands främsta högalfasort och är
en Hallertauer hybrid med tysk smakkaraktär
som ger en stor skörd.
Den håller snabbt på att bli Tysklands mest
odlade humlesort.
Används till: Främst som bittergivare.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 10–17 %.
Total mängd oljor: 0,9–2,3 ml/100 g.
Lagringstålighet: God lagringstålighet.
Ersättare: Ingen uppgift.
M:t Hood
Detta är en relativt ny humlesort som kommer
från Oregon Experiment Station och släptes
ut på marknaden 1989. En hybrid av Hallertauer
mittelfrüher men med större skörd.
Aromen är mild och ren, liknande Hersbrücker.
Används till: Arom och smak i lager och tyska
ale.
Arom/smak: Ren och delikat mild.
Alfasyra: cirka 3–8 %.
Total mängd oljor: 1,0–1,7 ml/100 g.
Lagringstålighet: Dålig lagringstålighet. 50–
60 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Hallertauer, Liberty och Crystal.
Northdown
Introducerades 1971 till engelska odlare pga.
behovet av humle med högre alfasyrahalt och
resistans mot powdery och downy mildew.
Den är dock mottaglig mot wilt.
Northdown är härled från Northen brewer
och delar mycket av dess karaktär men är också
besläktad med Challenger och Target. Den
har till och med ersatt Northen brewer till stor
del i engelsk bryggning i allt från beska till
arom och torrhumling.
Northdown ger en billigare alfasyra än
många traditionella sorter men har trots det en
excellent smakkaraktär. Den ger en ren beska
med en delikat och neutral engelsk humle
smak och arom. Beskan kan dock uppfattas
som lite hårdare än den från t.ex. Challenger.
Dess relativt höga innehåll av humleoljor
gör den lämplig som torrhumle till ale med
stor kropp.
Används till: Beska med stark arom i mörka
ale, även till arom och i torrhumling.
Arom/smak: Stark, träig, fruktig med inslag
av mint och viss kryddighet.
Alfasyra: cirka 7–10 %.
Total mängd oljor: 1,2–2,5 ml/100 g.
Lagringstålighet: Bra lagringstålighet. 70–
80 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Perle, Galena och Northen brewer.
Northen brewer
Northen brewer är en engelsk framavlad humlesort
som numera också odlas i HallertauerdiAll
världens humle
Sidan 10 av 15
striktet i Tyskland och även i USA, Belgien
och Spanien.
Den ger en måttlig skörd, är svårodlad och
mottaglig mot sjukdomar.
Den bidrar med en solid beska, en rik humlesmak
och viss arom till både lager och ale.
Den amerikanska varianten har en stark
träig eller mintaktig ton och lämpar sig till bitterhumle
i porter, stout och amerikansk steambeer.
Den tyska Northen brewer har aningen
bättre aromatiska kvalitéer.
Används till: Som bitterhumle med stark
arom i mörkare ale som ESB, porter, engelsk
bitter och pale ale. Passar även till lager och
kan också användas till smak/arom och
torrhumling.
Arom/smak: Stark, rik, träig och mintaktig.
Alfasyra: cirka 6–10 %.
Total mängd oljor: 1,0–2,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Bra lagringstålighet. 70–
80 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Perle, Galena, Chinook, Brewer’s
gold och Northdown.
Nugget
Det här är ett resultat av ”US High Alpha
Breeding Program” (det amerikanska högalfaframavlingsprogrammet)
utvecklat vid OSU,
Corvallis, Oregon och släptes ut på marknaden
1983. Den odlas i USA och är en korsning
mellan East Kent golding, Brewer’s gold och
Bavarian och ger en sen skörd.
Nugget är populär bland odlare för sin
spänstiga tillväxt, stora skörd och resistans
mot sjukdomar. Det är en högalfasort och har
en delikat och angenäm arom med en skarp
beska.
Används till: Bittergivor till amerikanska öltyper
och engelska ale och stout.
Arom/smak: Mild och delikat, kryddig, örtig
arom.
Alfasyra: cirka 9–16 %.
Total mängd oljor: 1,7–2,3 ml/100 g.
Lagringstålighet: Bra lagringstålighet. 80–
85 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Galena.
Olympic
Olympic liknar Chinook och ger en stor skörd
men är mottaglig mot sjukdomar. Den är besläktad
med Brewers gold, Fuggle och East
Kent golding och har en måttlig arom.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 10,6–13,8 %.
Total mängd oljor: 0,9–2,6 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig till god lagringstålighet.
Ersättare: Ingen uppgift.
Orion
En tysk humlesort som lämpar sig för både
bittergivor och smak/aromgivor. Besläktad
med Perle.
Orion har dock blivit en besvikelse kommersiellt
som högalfasort och odlas inte särskilt
utbrett.
Används till: Beska, smak och arom.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 6–9 %.
Total mängd oljor: 1,8 ml/100 g.
Lagringstålighet: God lagringstålighet. 68 %
av alfasyran kvar efter 6 månader i 20 °C.
Ersättare: Ingen uppgift.
Pacific gem
En högalfahumle från Nya Zeeland med en
trevlig arom.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 11–15 %.
Total mängd oljor: 1,8 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket god lagringstålighet.
78 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Ingen uppgift.
Perle
Detta är en tysk humlesort med relativ hög alfasyrahalt
från Hallertauregionen som kom ut
på marknaden 1978 och som också odlas
framgångsrikt i USA.
Det är Northen brewer som är ursprunget
och den har en ren, trevlig arom, som påminner
om Hallertau mittelfrüher, med hyfsade
bitteregenskaper.
All världens humle
Sidan 11 av 15
Används till: Veteöl, lager av icke pilsnertyp
och porter.
Arom/smak: Ren, trevlig, aningen kryddig
arom med inslag av mint.
Alfasyra: cirka 5–9,5 %.
Total mängd oljor: 0,9–1,3 ml/100 g.
Lagringstålighet: Bra lagringstålighet. 80–
85 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Northen brewer och Hallertau mittelfrüher.
Phoenix
Även om denna sort är utvecklad i dvärghumleprogrammet
så är det en sort som växer
uppbundet på konventionella vajar till
fullängd.
Den har ett högt innehåll av humleoljor på
upp till 3 ml/100 g som ger en trevlig, ”engelsk”
arom i det färdiga ölet och kan liknas vid
den hos Challenger.
Phoenix är också en högalfasort.
Används till: Bittergivor men även som del
av smak- och aromgivor i engelska ale.
Arom/smak: Angenäm ”engelsk” arom liknande
Challenger.
Alfasyra: cirka 7–12 %.
Total mängd oljor: 1,3–3,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Utmärkt lagringstålighet.
Ersättare: Challenger, Northdown och East
Kent golding.
Pioneer
En ny dvärghumletyp med en ren bitterhet
och en mild ”engelsk” arom.
Används till: Som bitterhumle och även till
arom i engelsk ale.
Arom/smak: En mild typisk ”engelsk” arom.
Alfasyra: cirka 8–10 %.
Total mängd oljor: 0,8–1,8 ml/100 g.
Lagringstålighet: God lagringstålighet.
Ersättare: East Kent golding.
Pride of Ringwood
Introducerad 1965 och hade då världens högsta
alfasyrahalt. Det är en korsning mellan en
vildhumle från Tasmanien utanför Australiens
kust och en engelsk humle kallad Pride of
Kent.
Den har en distinkt, grov men trevlig citrus
och kryddig "engelsk" karaktär som kan användas
till beska, smak och arom.
Pride of Ringwood utgör 90 % av Australiens
humleproduktion och är en del av karaktären
i Fosters lager.
Används till: Mestadels som bitterhumle men
kan även ge en intressant arom i engelska ale
och australiska lager och ale.
Arom/smak: Stark, grov men trevlig citrusoch
kryddkaraktär med träiga, jordiga och örtiga
toner.
Alfasyra: cirka 7–11 %.
Total mängd oljor: 1,0–2,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Väldigt dålig lagringstålighet.
45–55 % av alfasyran kvar efter 6 månader
i 20 °C.
Ersättare: East Kent golding, Centennial, Galena
och Cluster.
Progress
Progress är en korsning mellan Whitbreads
golding-variant och nordamerikansk hanhumle.
Den har en måttlig bitterpotential och en
utmärkt arom.
Kom ut på marknaden i mitten av sextiotalet
precis innan bryggerinäringen mer och mer
gick över till högalfasorter och han därmed
aldrig bli så vanlig i planteringarna.
Används till: Sena humlegivor och till torrhumling.
Passar bäst i pale ale, porter och
engelsk bitter.
Arom/smak: Mild, kryddig eller träig arom.
Robust ”humle-” arom liknande Fuggle.
Alfasyra: cirka 4–8 %.
Total mängd oljor: 0,6–1,2 ml/100 g.
Lagringstålighet: Bra lagringstålighet. 60–
80 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Willamette, East Kent golding,
Fuggle och Styrian golding.
Runni
Den populäraste smakhumlen i ryska öl. Det
är en unik humlesort som odlas i Chuvashregionen
80 mil öster om Moskva.
Används till: Smak och aromgivor.
Arom/smak: Mild, kryddig och träig arom.
All världens humle
Sidan 12 av 15
Alfasyra: cirka 3–4 %.
Total mängd oljor: Ingen uppgift.
Lagringstålighet: Ingen uppgift.
Ersättare: Ingen uppgift.
Saaz
Saaz är den ursprungliga pilsnerhumlen och är
en av de nobla sorterna. För att brygga en
klassisk pilsner är Saaz det enda alternativet
och den sätter ribban för övriga aromhumlesorter.
Den odlas i Zatecregionen i Tjeckien, ger
en tidig men liten till måttlig skörd, är mottaglig
mot sjukdomar och ganska svårodlad. Den
är också känd som världens dyraste och mest
exklusiva humlesort.
Förutom sin givna roll i en tjeckisk pilsner
passar den bra i alla europeiska lageröl, till
både beska, smak och arom. Dessutom används
den även i vissa belgiska ale och franska
bière de garde.
Den har en trevlig, angenäm smak och en
mild parfymmatisk doft.
Saaz odlas också i USA men den varianten
saknar lite av den tjeckiska fina aromen.
Används till: Som aromhumle i tjeckiska
pilsner och till beska och arom i alla europeiska
lageröl.
Arom/smak: Mycket mild och trevlig, parfymmatisk,
jordig och ev. lite kryddig doft.
Smaken kan dra lite åt gräs eller hö.
Alfasyra: cirka 3–6 %.
Total mängd oljor: 0,4–0,7 ml/100 g.
Lagringstålighet: Väldigt dålig lagringstålighet.
45–55 % av alfasyran kvar efter 6 månader
i 20 °C.
Ersättare: Kan ej ersättas men har man inget
val så: Lublin, Tettnanger eller Ultra.
Santiam
En ny amerikansk aromsort från 1997 som är
framtagen ur Tettnanger och Hallertauer. Den
är resistent mot downy mildew. Sägs påminna
mycket om Tettnanger.
Används till: Lageröl, amerikanska ale och
pilsner.
Arom/smak: Nobel karaktär.
Alfasyra: cirka 5–7 %.
Total mängd oljor: 1,3–1,5 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
Ersättare: Tettnanger, Spalter eller Spalter select.
Saxon
En engelsk humlesort som togs fram ur Svalöf,
en gammal svensk humlesort, för att möta
behovet av humle med högre alfasyrahalt och
resistans mot Verticillium wilt. Sorten odlas
dock ej längre kommersiellt men används som
avelshumle.
Används till: Som avelshumle.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 6–10 %.
Total mängd oljor: 0,5–1,6 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket bra lagringstålighet.
75 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Ingen uppgift.
Shinsu wase
Det är en släkting till den amerikanskt odlade
Saaz. Har en kryddig, förädlad karaktär.
Odlas endast kommersiellt i Japan och är
där en viktig aromhumle.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Kryddig.
Alfasyra: cirka 4,7–8,3 %.
Total mängd oljor: 0,4–1,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet,
61 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Ingen uppgift.
Sladek
En ny tjeckisk humle med vissa drag av Saaz
som kan användas till både beska och arom.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 9–10 %.
Total mängd oljor: Ingen uppgift.
Lagringstålighet: God lagringstålighet.
Ersättare: Saaz.
Sterling
Sterling är en Saaz-hybrid som tagits fram för
att ersätta Saaz till viss mån för att få en intressantare
blandning.
All världens humle
Sidan 13 av 15
Den ger en mycket större skörd än Saaz
och har en liknande arom och humleoljesammansättning.
Kom ut på marknaden 1998.
Används till: Tillsammans med Saaz för att
ge en intressant blandning.
Arom/smak: Örtig, kryddig med trevlig antydan
till blommor och citrus.
Alfasyra: cirka 6–9 %.
Total mängd oljor: 1,3–1,9 ml/100 g.
Lagringstålighet: God lagringstålighet.
Ersättare: Saaz och Lublin.
Sticklbract
En ”grov”, högalfasort från Nya Zeeland.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 7,2–13,1 %.
Total mängd oljor: 0,8–1,7 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket god lagringstålighet,
75 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Ingen uppgift.
Spalter
Traditionell tysk nobel humle som mognar tidigt,
ger en måttlig skörd och har en väldigt
trevlig arom. Den är dock mottaglig mot sjukdomar.
Ersätts mer och mer av Spalter select.
Används till: Europeiska och Amerikanska
pilsner/lageröl.
Arom/smak: Mild, trevlig, aningen kryddig.
Alfasyra: cirka 3–6 %.
Total mängd oljor: 0,5–1,1 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet,
50–60 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Spalter select.
Spalter select
Ersättare till den klassiska Spalter som är en av
de nobla humlesorterna.
Spalter select, som kom ut på marknaden
1991, odlas mestadels i Hallertauregionen och
påminner om Saaz och Hallertauer. Den har
en mycket fin arom och kan användas i tyska
lageröl eller i vilken annan öltyp som kräver en
nobel humlearom.
Används till: Europeiska och Amerikanska
lageröl.
Arom/smak: Ganska delikat och fin, påminner
om Spalter.
Alfasyra: cirka 3–6 %.
Total mängd oljor: 0,5–1,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Dålig lagringstålighet. 45–
55 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Spalter, Saaz och Tettnanger.
Strisselspalt
En fransk aromhumle från Alsace, nära Strasbourg,
som är besläktad med Hallertauer.
Används till: Pilsner, lager och veteöl.
Arom/smak: Mediumintensiv, trevligt ”humlearomatisk”.
Alfasyra: cirka 3–5 %.
Total mängd oljor: 0,6–0,9 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
60–70 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: M:t Hood, Crystal och Hersbrücker.
Styrian golding
Genetiskt är det samma, eller närapå samma,
sort som Fuggle och odlas i Slovenien. Kallas
även för Savinja golding.
Troligtvis försedd från England som Fuggles
golding, därav namnet. En annan historia
säger att de slovenska odlarna trodde att dom
fått Kent golding-rhizomer när det egentligen
var Fuggles.
Det är en världsberömd aromhumle som
har ett utbrett användande i både lager och ale
men den passar även som bitterhumle.
Den har en något kryddig smak och arom.
Används till: Bittergivor såväl som senare givor
och även torrhumling i engelska ale, belgiska
ale, wiener/oktoberfestbier, och pilsner.
Arom/smak: Delikat kryddig och mjukt
blommig.
Alfasyra: cirka 4–6 %.
Total mängd oljor: 0,5–1,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
65–80 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Fuggle, och Willamette.
All världens humle
Sidan 14 av 15
Talisman
En förbättrad Clustervariant ur odlingshänseende.
En del bryggare klagar på en skarp eftersmak
där Talisman ingår i humleprofilen.
Används till: Som ersättare till Cluster i humlegivor
där andra sorter också ingår.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 5,7–9,0 %.
Total mängd oljor: 0,5–1,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Mycket bra.
Ersättare: Cluster.
Tardif de Bourgogne
Tardif de Bourgogne odlas som aromhumle i
Alsace-området i Frankrike.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: ”Europeisk” humlearom.
Alfasyra: cirka 3,1–5,5 %.
Total mängd oljor: 0,5–0,7 ml/100 g.
Lagringstålighet: Bra lagringstålighet. 66 %
av alfasyran kvar efter 6 månader i 20 °C.
Ersättare: Elsasser.
Target
Introducerad 1972 i England som en högalfakusin
till Challenger.
Den är framavlad från en honplanta av
Northen brewer och en hanplanta av Golding
och är en humlesort med dubbla användningsområden,
både beska och arom.
Den används mycket utbrett i England för
sin höga alfasyrahalt kombinerat med sin rena
brittiska arom och passar bra i alla brittiska
ale.
Används till: Bittergivor och torrhumling för
en kraftig aromatisk effekt.
Arom/smak: Stark, intensiv typisk engelsk
blommig arom.
Alfasyra: cirka 8–12,5 %.
Total mängd oljor: 1,6–2,6 ml/100 g.
Lagringstålighet: Dålig lagringstålighet. 45–
55 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Kan inte ersättas men måste man
så: East Kent golding.
Taurus
En superhögalfahumle med tysk karaktär.
Används till: Ingen uppgift.
Arom/smak: Ingen uppgift.
Alfasyra: cirka 12–15 %.
Total mängd oljor: Ingen uppgift.
Lagringstålighet: Dålig lagringstålighet.
Ersättare: Ingen uppgift.
Tettnanger
Tettnanger är en gammal nobel aromhumle
med ursprung från Tettnangerregionen i södra
Tyskland och är den mest odlade tyska humlen.
Den odlas också framgångsrikt i USA och
är där den näst populäraste aromhumlen.
Tettnanger är kryddigare än Hallertauhumlen
och dess rika smak och milda, blommiga
arom gör den till en mångsidig och favoriserad
humlesort bland lagerbryggare.
Den används främst i Europeiska och
Amerikanska lageröl till smak- och aromgivor
men ibland även som bitterhumle. Det är en
humle som ger en relativt lite skörd vilket gör
den dyr och exklusiv.
Den är tolerant mot downy mildew.
Används till: Sena humlegivor till lager, speciellt
tyska, och veteöl.
Arom/smak: Mycket fin, mild, kryddig, örtig
och aromatiskt blommig.
Alfasyra: cirka 3–6 %.
Total mängd oljor: 0,4–1,0 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
55–60 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Saaz, Spalter och Ultra.
Ultra
Detta är den senaste utgåvan i den amerikanska
Mittelfrüh-serien. Det sägs att den har lite
Saaz i bakgrunden.
Eftersom den är väldigt ny på marknaden
finns det få kommentarer men de som finns
bådar gott och talar om en storartad arom.
Alfasyranivån sägs vara låg men det är ju
typiskt för de klassiska, europeiska, nobla sorterna
som den är besläktad med.
Används till: Utomordentlig i europeiska och
amerikanska lageröl.
Arom/smak: Lätt men underbart komplex
och viss likhet med Saaz.
Alfasyra: cirka 2–4,5 %.
Total mängd oljor: 0,5–1,0 ml/100 g.
All världens humle
Sidan 15 av 15
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
45–55 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Tettnanger, Saaz och Hallertauer.
Whitbread golding variety
Traditionell engelsk humle med en söt och
fruktig arom. En bra allround aromhumle som
tyvärr saknar den finess som East Kent golding
har.
Används till: Alla typer av ale.
Arom/smak: Ganska trevlig humlekaraktär
med söta, fruktiga toner.
Alfasyra: cirka 5–8 %.
Total mängd oljor: 0,9–1,4 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet,
60–70 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: East Kent golding och Progress.
Willamette
Introducerad 1976 av U.S.D.A:s framavlingsprogram
i Oregon som en ny aromhumle. Utvecklades
ur Fuggle och karaktäriseras av en
låg alfasyrahalt, en fin bitterhet och en mild,
mjuk smak, aningen kryddigare än Fuggles,
och en lätt, fruktig arom.
Willamette odlas främst i delstaten Oregon.
Det är den mest odlade aromhumlen i USA
och ger en måttlig skörd, har ett kraftfullare
växtsätt, men är mer svårodlad än de flesta
andra humlesorter. Den har också mindre fröinnehåll
och är resistent mot downy mildew.
Det är en mycket mångsidig sort som kan
användas till både ale och lager och liksom
Fuggle passar den även som bitterhumle.
Används till: Främst till sena aromgivor och
torrhumling i amerikanska och brittiska ale.
Arom/smak: Mild, angenäm, något kryddig,
gräsig, blommig och aromatisk med viss fruktighet.
Alfasyra: cirka 4–7 %.
Total mängd oljor: 1,0–1,5 ml/100 g.
Lagringstålighet: Måttlig lagringstålighet.
60–65 % av alfasyran kvar efter 6 månader i
20 °C.
Ersättare: Fuggle, Styrian golding och East
Kent golding.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.